De nanoVNA

UPDATE: Professionele SMA 50Ω Load voor de deelnemers aan het RF Seminar, zie “Actueel“!

Tomohiro ‘edy555’, de bedenker van de oorspronkelijke nanoVNA

De nanoVNA is vanaf zo’n €50,- te vinden bij de bekende webwinkels, zoals Aliexpress, eBay, en Amazon. Dit ontwerp maakt een stormachtige ontwikkeling door, nu gebleken is dat het ondanks zijn eenvoud en lage prijs in veel opzichten prima voldoet voor onze toepassingen.

De nanoVNA werd in 2016 bedacht en ontwikkeld door Tomohiro / edy555 uit Hokkaido in Japan, zie ook zijn blog ttrf.tk. Hij maakte zowel hardware als software van dit geniale ontwerp onder een Open Source licentie beschikbaar.

Velen gingen er daarna mee aan de slag. Zo voegde hugen79 het idee toe om gebruik te maken van harmonischen van de Si5351, waardoor het bereik werd uitgebreid tot 900MHz, en cho45 Time Domain Reflectometrie (TDR).

Werking, toepassingen en gebruik van een Vector Netwerk Analzyer kunnen overweldigend zijn voor minder ervaren HF enthousiasten. Mooie presentaties hierover zijn in seizoen 2018-2019 van het RF Seminar al gegeven door Henk de Koning, PA0HKZ, en Timo Lampe, PE1FOD. Je kunt deze terugvinden onder het menu “Presentaties“. Ook in het seizoen 2019-2020 staan er weer presentaties over dit onderwerp op het programma door Herman van Rees PA0VRE die de nanoVNA heeft getest en vergeleken met professionele apparatuur, en Timo Lampe PE1FOD en Henk de Koning PA0HKZ over het meten aan ferrietmateriaal met een VNA.

nanoVNA versies

Door de populariteit zijn er al heel wat varianten op de markt

De verschillende versies van de nanoVNA

De nanoVNA van Edy555, het originele ontwerp:

Op verzoek van edy555 worden nanoVNA’s van hugen79 verkocht onder de naam “nanoVNA-H”. Een levendige discussie groep over de nanoVNA is groups.io/g/nanovna-users. Volgens ingewijden zou dit de versie zijn met de beste software:

Een variant van de Chinese radioamateur Leon Huang, BH5HNU/flyoob is de “nanoVNA-F” heeft een 4,3″ scherm, metalen behuizing en een grotere accu, en een bereik tot 1GHz, maar de software ontwikkeling lijkt wat langzamer te gaan. Deze versie kost ongeveer het dubbele.

Meer informatie over de verschillende varianten staat hier: niet alle nanoVNA’s zijn hetzelfde!

nanoVNA v2.0

Een verbeterde nanoVNA v2.0 is aangekondigd met een bereik tot 3GHz en betere dynamic range. Naar verwachting zal de prijs hiervan ongeveer $60,- zijn.

De eerste foto’s van de nieuwe nanoVNA van OWOCOMM !

Software

Met nanoVNA-saver kun je de nanoVNA bedienen vanaf de PC

Documentatie

Inleiding voor beginners op de Blog van HexAndFlex part-1, part-2, part-3

nanoVNA User Documentation op nVhelp: oristopo.github.io/nVhelp/

Overzicht van de stand van zaken door Owen Duffy:
nanovna-H – a summary of the experience so far,
nanovna-H – a ferrite cored test inductor – drilling down on a glitch

Presentatie van Doug Hart, AA3S http://www.pvrc.org/Powerpoint/NanoVNA%20IntroductionCombined-2.pdf

Handleiding door Gunthard Kraus (http://gunthard-kraus.de/):