De nanoVNA

UPDATE: Professionele SMA 50Ω Load voor de deelnemers aan het RF Seminar, zie “Actueel“!

Tomohiro ‘edy555’, de bedenker van de oorspronkelijke nanoVNA

De nanoVNA is vanaf zo’n €50,- te vinden bij de bekende webwinkels, zoals Aliexpress, eBay, en Amazon. Dit ontwerp maakt een stormachtige ontwikkeling door, nu gebleken is dat het ondanks zijn eenvoud en lage prijs in veel opzichten prima voldoet voor onze toepassingen.

De nanoVNA werd in 2016 bedacht en ontwikkeld door Tomohiro / edy555 uit Hokkaido in Japan, zie ook zijn blog ttrf.tk. Hij maakte zowel hardware als software van dit geniale ontwerp onder een Open Source licentie beschikbaar.

Velen gingen er daarna mee aan de slag. Zo voegde hugen79 het idee toe om gebruik te maken van harmonischen van de Si5351, waardoor het bereik werd uitgebreid tot 900MHz, en cho45 Time Domain Reflectometrie (TDR).

Werking, toepassingen en gebruik van een Vector Netwerk Analzyer kunnen overweldigend zijn voor minder ervaren HF enthousiasten. Mooie presentaties hierover zijn in seizoen 2018-2019 van het RF Seminar al gegeven door Henk de Koning, PA0HKZ, en Timo Lampe, PE1FOD, en op 8 nov 2020 door Herman PA0VRE en Timo PE1FOD. Je kunt deze presentaties terugvinden onder het menu “RF Seminar” en “RF Webinar“.

nanoVNA versies

Door de populariteit zijn er al heel wat varianten op de markt, om te beginnen de eerste versie, die inmiddels al weer achterhaald is:

De verschillende versies van de nanoVNA

De nanoVNA van Edy555, het originele ontwerp:

Er is een levendige discussie groep over de nanoVNA op groups.io: groups.io/g/nanovna-users.
Op de Wiki pagina van deze groep staat een mooi overzicht van de verschillende versies, leveranciers, software en toepassingen: https://groups.io/g/nanovna-users/wiki

Andere websites over de nanoVNA (niet uitputtend):

Een variant van de Chinese radioamateur Leon Huang, BH5HNU/flyoob is de “nanoVNA-F” met een 4,3 inch scherm, een metalen behuizing, grotere accu, en een bereik tot 1GHz, maar de software ontwikkeling lijkt wat langzamer te gaan. Deze versie kost ongeveer het dubbele, maar is nog steeds een “v1”. Inmiddels heeft ook deze fabrikant echter een v2 (kloon), zie verder op deze pagina!

Meer informatie over de verschillende varianten van de nanoVNA v1 staat hier.

nanoVNA v2.0

De verbeterde nanoVNA v2.0 heeft een bereik tot 3GHz (of zelfs 4GHz?), en een duidelijk verbeterde dynamic range, en ook die is inmiddels alweer in verschillende varianten verkrijgbaar. De prijs hiervan ligt ook rond de $60,-, al zijn er ook al varianten die tot $150,- kosten gesignaleerd. Of die extra kosten ook de moeite waard zijn moet je zelf natuurlijk beoordelen.

Door het grote aanbod is het een hele kunst om de “juiste” variant te kiezen.

De eerste foto’s van de nieuwe nanoVNA van OWOCOMM

HCXQS stelt dat zij de enige “officiële” fabrikant van de S-A-A-2 (NanoVNA V2) zijn, en met name de enige die het ontwikkelingsteam financiert. Volgens deze fabrikant zouden de meeste v2-apparaten die vanaf nov 2020 op Aliexpress verkocht worden klonen zijn, waarvan sommige mogelijk slechter presteren, behalve die van hun officiele winkel op Aliexpress en Tindie . Hun meest recente versie is de “NanoVNA v2 Plus4“.

Je zult daar zelf een oordeel over moeten vormen door het goed nalezen van de informatie op onderstaande sites. Let bijv. op de behuizing, de schermgrootte, of de calibratie set inbegrepen is, en of er een accu meegeleverd wordt. Maar lees vooral de discussies op groups.io!

Meer informatie over de nanoVNA v2:
(update 22 nov 2020):

De meest actuele en complete informatie vindt je natuurlijk op groups.io, en dan met name in deze groepen:

Oudere links over de nanoVNA v2:

Software

Met nanoVNA-saver kun je zowel de nanoVNA als de nanoVNA v2 bedienen vanaf de PC. Met deze software wordt het gebruik en de bediening een stuk eenvoudiger en overzichtelijker. Ook komen hiermee een aantal aanvullende metingen ter beschikking, en vervalt de beperking van 101 meetpunten.

Documentatie

Inleiding voor beginners op de Blog van HexAndFlex part-1, part-2, part-3

nanoVNA User Documentation op nVhelp: oristopo.github.io/nVhelp/

Overzicht van de stand van zaken door Owen Duffy:
nanovna-H – a summary of the experience so far,
nanovna-H – a ferrite cored test inductor – drilling down on a glitch

Presentatie van Doug Hart, AA3S http://www.pvrc.org/Powerpoint/NanoVNA%20IntroductionCombined-2.pdf

Handleiding door Gunthard Kraus (http://gunthard-kraus.de/):