Over de nanoVNA

Een Vector Netwerk Analyzer (VNA) is een essentiëel gereedschap voor iedere technicus die met hoogfrequent techniek bezig . Terwijl professionele Vector Netwerk Analyzers al snel de prijs van een luxe auto kosten, is de nanoVNA al vanaf zo’n €50,- te vinden bij bekende webwinkels, zoals Aliexpress, eBay, en Amazon. Natuurlijk kan zo’n professionele VNA heel veel meer dan de nanoVNA, maar nu is gebleken dat deze laatste ondanks zijn eenvoud en lage prijs in veel opzichten prima voldoet voor onze toepassingen maakt dit ontwerp een stormachtige ontwikkeling door, gestimuleerd doordat zowel hardware als software geheel Open Source en vrij van licenties beschikbaar zijn!

Tomohiro ‘edy555’, de bedenker van de oorspronkelijke nanoVNA

De nanoVNA werd in 2016 bedacht en ontworpen door Tomohiro / edy555 / ttrftech uit Hokkaido in Japan, zijn initiële submit naar Github dateert van sep 2016.

Het is de kracht van Open Source dat velen er daarna mee aan de slag gaan, en het ontwerp verder uitbouwen en verbeteren.

Oorspronkelijk was het de bedoeling van edy555 om zelf kits te gaan aanbieden, en dat heeft hij ook kort gedaan, maar hij lijkt daarbij al snel ingehaald te zijn door de radioenthousistasten hugen79 en cho45, die er het idee aan toevoegden om gebruik te maken van de harmonischen van de Si5351, en het project hebben gecommercialiseerd. Op verzoek van edy555 gaan de nanoVNA’s van hugen79 en cho45 verder door het leven onder de naam nanoVNA-H, terwijl nanoVNA’s van de Chinese amateur Leon Huang, BH5HNU/flyoob onder de naam nanoVNA-F worden verkocht in de deepelec store op Aliexpress, zie ook http://deepelec.com/. NanoVNA’s van BH5NHU hebben onder andere een 4,3 inch IPS LCD scherm, en zouden nog 40dB dynamisch bereik hebben op 1GHz.

De werking, toepassingen en gebruik van een Vector Netwerk Analzyer zijn overweldigend zijn voor minder ervaren HF enthousiasten. Heel mooie presentaties daarover zijn in seizoen 2018-2019 van het RF Seminar al gegeven door Henk de Koning, PA0HKZ, en Timo Lampe, PE1FOD. Je vindt ze op deze website onder het menu “Presentaties“. Voor het seizoen 2019-2020 staan er meer mooie presentaties over dit onderwerp op het programma, onder meer door Henk van Rees PA0VRE over de nanoVNA, en door Timo Lampe en Henk de Koning over het meten aan ferrietmateriaal.

Gunthard Kraus (http://gunthard-kraus.de/) heeft er een handleiding voor geschreven:

Doug Hart, AA3S heeft een presentatie over de NanoVNA gemaakt die een goede introductie is voor enkele van de meetmogelijkheden. Het TDR-voorbeeld, dat de impedantieverandering toont van 50 ohm naar 93 ohm kabelsecties, is leerzaam voor nieuwe gebruikers die niet bekend zijn met TDR. Je vindt zijn presentatie hier: http://www.pvrc.org/Powerpoint/NanoVNA%20IntroductionCombined-2.pdf

Op de Blog van HexAndFlex ook een mooie inleiding voor beginners:

Door de lage prijs, en doordat de nanoVNA geheel Open Source is, is deze in korte tijd razend populair geworden, wat lijkt te leiden tot een groot aantal clones, waarvan de oorsprong en kwalitieit soms niet helemaal duidelijk is. Meer informatie over de verschillende hardware varianten hier. Let op, niet alle nanoVNA’s zijn hetzelfde.

Lees ook de blog van Owen Duffy, met een overzicht van de stand van zaken, en een verbetering van de nanoVNA: nanovna-H – a summary of the experience so far, nanovna-H – a ferrite cored test inductor – drilling down on a glitch – the fix

Dat de nanoVNA polulair is blijkt ook wel uit de grote activteit in de discussie groepen

nanoVNA van Edy555, het originele ontwerp:

nanoVNA-H van hugen79, met het 2,8″ display. Volgens ingewijden zou dit de versie zijn met de beste software. Maar pas op voor slechte clonen!

nanoVNA-F van flyoob/BH5NHU, met een 4,3″ scherm en metalen behuizing. Volgens sommigen zou de software van deze variant wat achterlopen op die van hugen79.

Met de nanoVNA-saver software kun je de nanoVNA bedienen vanaf de PC

Een verbeterde nanoVNA v2.0 zou in aantocht zijn