By   13 mei 2020

Dag allemaal,

De handout van mijn presentatie en alle bijbehorend files staan nu in https://groups.io/g/rfseminar, onder het kopje “Files”.

Ik hoop dat het een waardevol webinar voor iedereen is geweest. Ik besef dat het willen uitleggen hoe LTspice werkt en jullie ook nog eens twee simulaties willen laten doorgronden heeft geleid tot enige tijdsdruk. En zeker voor degenen onder jullie die niet eerder of weinig met een simulatieprogramma hebben gewerkt zal het mogelijk te snel gegaan zijn. En juist de “instappers” waren eigenlijk een beetje mijn doelgroep. Ik hoop dat met de handout en de voorbeeld-simulaties iedereen er uit kan komen. Uiteraard sta ik klaar om vragen te beantwoorden. Ik ben overigens geen LTspice-expert. Ook ik moet geregeld Googelen als ik ergens vastgelopen ben. En vaak ontdek ik later dat dingen weer eenvoudiger hadden gekund. Maar, samen komen we er altijd wel uit.

Simulatieprogramma zijn er overigens niet alleen voor ingewikkelde problemen. Juist ook eenvoudige schema’s simuleren geven vaak extra inzicht in de werking ervan.

Tenslotte, let erop dat de bijbehorende files van de simulaties van de Drake en de Collins en van de modellen van de buizen die in die simulaties staan allemaal in dezelfde map geplaatst worden. Anders kan de simulatie het betreffende model niet vinden. Het is wel mogelijk om in de simulatie naar een andere map te verwijzen, maar dat ontdek je vanzelf wel een keer als je dat nodig acht.

Wat mij betreft sta ik a.s. zondag weer klaar om met een groepje aan de slag te gaan met LTspice. Met iedereen zelf ook aan z’n eigen LTspice. Dan gaat het tempo vanzelf omlaag om iedereen de gelegenheid te geven mee te doen. Ik zal de moderator vragen of dat kan via hetzelfde medium als het webinar.

Succes en ik hoor het graag.

73 Robert
PA0PLT