By   10 januari 2020

Professionele SMA 50Ω Load voor deelnemers RF Seminar

De overweldigende populariteit van de NanoVNA, is ook door de deelnemers aan de RF Seminars en de bemanning van het Meetlab opgemerkt én vervolgens opgepakt. De NanoVNA maakt prominent deel uit van de nu lopende reeks bijeenkomsten in het seizoen 2019-2020 van het RF Seminar.

Het belang van een serieuze kalibratie vóór aanvang van een meetsessie, kan niet genoeg benadrukt worden. Zonder deze handeling hebben de gepresenteerde waardes op het display of op het beeldscherm van de PC maar relatieve betekenis. En worden er misschien verkeerde conclusies aan verbonden.

De bij de NanoVNA meegeleverde meetset bestaat uit een 50Ω Load (male), een Open (male), een Short (male) en een Through, ook wel Thru genoemd  (female – female). Deze laatste is van matige kwaliteit, zoals afzonderlijke metingen door PAØVRE, PE1FOD, en PA3GIL uitwezen. Bruikbaar, maar niet overtuigend. De meegeleverde Load is van behoorlijke kwaliteit (Return Loss ≥ 40dB@1GHz). Hetzelfde geldt voor de Open en Short.

Hirose HRM-601S

Om het meetarsenaal op eenvoudige wijze uit te breiden, bieden wij de mogelijkheid tot aanschaf van een –gebruikte– kwaliteit  Load van Hirose Electric ™. Dit is een professionele, Japanse fabrikant van professionele meetspullen in onder andere lucht- en ruimtevaarttechniek. Deze exemplaren komen ook uit die omgeving.  Er is heel professioneel mee omgegaan bij de démontage.

De officiële specificaties van de HRM-601S zijn:  

In de praktijk liggen de gemeten waardes daar ruim 10dB boven.

Om de kwaliteit te borgen, worden de Loads individueel gemeten op Return Loss op de gebruikelijke frequenties  50 MHz, 144 MHz, 432 MHz en 1296 MHz. Ook de DC Weerstand wordt gemeten. Het individuele meetresultaat wordt meegeleverd.

De meetconfiguratie is als volgt. De Reflectie Meetbrug is de ZRB 2 van Rohde & Schwarz: Directivity ≥ 40 dB van 5 MHz tot 2.5 GHz. In de praktijk tot boven de 50 dB Directivity. De meting gebeurt in combinatie met een Spectrum Analyzer/Tracking Generator  SSA3021X van Siglent. De weerstand wordt gemeten (4-Wire) met een 6½ digit multimeter, de HP34401A.

Het betreft hier géén commerciële verkoop. Wij vragen een vrijwillige bijdrage: richtbedrag 5 Euro. De opbrengst is geheel voor de financiering van de RF-Seminars, een puur ideëel initiatief. Aanschaf kan alleen tijdens het seminar.

Nanne Hoekstra PA3GIL